Lud – Ludbehandling gør dine trægulve fine og lyse

Lud og ludbehandling er måden at beholde den smukke og lyse nyafslebne overflade. Vel at mærke så den ikke bliver gul, som man ser mange trægulve. Lyse trægulve der ikke får en ludbehandling, vil blive gule med tiden, uanset hvilken gulvbehandling de ellers måtte få. Lud er en kemi der påføres træet og som hindre træets naturlige pigmenter i at give den karakteristiske gule farve. I enkelte tilfælde nøjes gulve ikke kun med den gule farve man er ofte ovre i det orange.

Lud giver smukke og lyse trægulve

lud og ludbehandling er hvad der er nødvendigt for at holde et trægulv lyst. Den smukke lyse farve som passer ind i alle former for gulv. På billedet ses et smukt trægulv Ethvert lyst trægulve bør have en ludbehandling i boliger hvor den lyse træfarve ønskes bibeholdt. Vi kender alle sammen bøgeparketgulve med den gule farve.

“Bøg i sig selv er en lys træsort, og det er synd og skam at den bliver gul eller orange.”

Dette gælder også alle de andre lyse skandinaviske træsorter. Hvor gul gulvoverfladen bliver afhænger af mængden af garvesyre i træet. Et er den træsort med den højeste koncentration af garvesyre og den bliver normalt gul på rekordtid. Derfor er det vigtig at ludbehandling hurtigt efter gulvafslibningen.

Lud og ludbehandling af træ

Trægulve holder ikke evigt og må derfor have en opfriskning med jævne mellemrum. Gulvafslibning er en af mulighederne hvor den gamle gulvbehandling slibes væk så træet kommer til at stå helt bart. Et nyafslebet trægulv er i sig selv rigtig flot og bliver meget lyst, især når det er de traditionelle skandinaviske træsorter som:

  • lud og ludbehandling af et trægulve giver den karakteristiske lyse og hvide farve. Afslibning i Åbyhøj, Brabrand og Egå. Samt i hele Århus området samt østjylland. Gulvbehandling med lak, lud, sæbe, voks eller noget andet . Her på billedet ses en ludbehandlet trægulve. Lud, ludbehandling, ludsæbe, sæbelud, ja, kært barn har mange navneFyr
  • Ask
  • Eg
  • Bøg
  • Gran

Normalt når man tænker på trægulve i en bolig, er det de gule og ofte orange gule gulve man først kommer til at tænke på, men sådan behøver det altså ikke at være.

Gulvmanden er lidt af en tryllekunstner

Vi laver nemlig med ét et trylleslag når et trægulv afslibes, for hver vil det naturligt lyse træved komme frem uden den gule overflade. Grunden til at træ bliver gult skyldes til dels de naturlige pigmenter der er i træet, men også de påvirkninger der kommer fra lys, sollys og uv-stråler i det hele taget. For at bibeholde den naturlige nyafslebne gulvflade må der påføres en lud og ludbehandling som hindre træets naturlige gulnings proces. Herefter vil guvlet stå lyst og naturligt med en smuk og sikker overflade.

NOTE: Lud kan påføres med hvidpigment, hvor en sådan hvid lud giver træet et hvidt touch, en hvid patina.